Russland, Tyrkia, Frankrike og Tyskland er enige om at det snart må dannes en syrisk grunnlovskomité som skal sikre frie valg for alle syrere, også flyktninger.

For første gang har Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan, Angela Merkel og Emmanuel Macron satt seg ned ved samme bord for å diskutere en politisk løsning på krigen i Syria.

På en pressekonferanse etter lørdagens møte krevde alle fire at det innen få uker må dannes en komité som skal utarbeide en ny grunnlov.

– Komiteen er udiskutabel og må anerkjennes som legitim av alle de syriske partene, framholdt Putin.

Komiteen skal etableres i Genève, og skal sikre at det holdes fri og rettferdige valg der alle syrere skal ha mulighet til å stemme, også de som befinner seg i andre land, heter det i lederens felles uttalelse, ifølge det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu.

– Alle syrere skal bestemme
Ifølge Tyrkias president er alle de fire landene enige om at komiteen må på plass så fort som mulig, og helst innen årsskiftet. Han sier også at alle syrere må få være med på å bestemme president Bashar al-Assads skjebne.

– Beslutningen som vil avgjøre Assads situasjon, tilhører det syriske folk – alle syrere både i og utenfor skal bestemme, sa Erdogan.

Mens Tyrkia har ønsket å fjerne Assad fra makten, er Russland Assads viktigste allierte.


SYRIA SYRIAKRIGEN