Det begynte med et attentat i Sarajevo. Fire år senere var 18 millioner mennesker drept og to imperier oppløst. Det er hundre år siden Den første verdenskrig ble avsluttet. Her er seks ting som gjorde at verden aldri ble den samme igjen.

1. Moderne krig
Soldatene red ut til fronten i fargerike uniformer og fjær i hjelmen. De som kom hjem bar grå uniformer, hadde sett sine kamerater dø av bomber, granater, kuler eller giftgass. De sivile ble også hardt rammet. Byer og land ble lagt øde og i ruiner.

Første verdenskrig var den første krigen hvor panservogner ble benyttet. Samtidig ble også ubåter og fly benyttet mer enn tidligere.

Menige soldater var kanonføde i skyttergravene. Taktikken var fra middelalderen: De ble jaget fram av offiseren til å storme mot fienden som ventet med maskingevær og artilleri. I det største fransk-tyske slaget i Verdun ble ufattelige 750.000 skadet eller drept.

Den tyske hærsjefen som startet offensiven ønsket «å blø den franske hæren hvit». 80 prosent av de døde ble drept av artilleribeskytning.