Problemet er antagelig ikke Theresa May, men virkeligheten. Britene er fanget i et dilemma som velgerne aldri ble advart om.

Hvem vil ta ansvaret for en avtale ingen liker – og som mange briter hater?
Ikke engang brexit-minister Dominic Raab. Han var blant ministerne som gikk av torsdag.

Folkeavstemningen i 2016 ga flertall for at Storbritannia skal forlate EU. Men avtaleutkastet som nå foreligger, viser at båndene til EU skal bli vanskelige å bryte.

Hvorfor er det slik?

Minnet om terrorens ofre
Jeg tror at det beste korte svaret er at det irske marerittet igjen hjemsøker britene. Det er skyggene fra fortiden som gjør at avtalen er blitt så merkelig.

3600 mennesker mistet livet under terrorbølgen i Nord-Irland, og noen ganger også London, i de tre tiårene frem til en fredsavtale ble inngått i 1998. Militante katolikker i Nord-Irland, med støtte fra Irland, sto mot temmelig brutale britiske soldater som skulle beskytte det protestantiske flertallet i Nord-Irland.

Det var andre gang på 100 år at blodet fløt på den irske øya. Under lå det samme grunnleggende spørsmålet. Hvor slutter britenes innflytelse, og hvor begynner irenes?

Blodig kamp
Frem til 1922 ble hele den irske øya styrt av Storbritannia, nesten som en koloni. Da fikk katolikkene i sør sin selvstendighet etter et langvarig, blodig opprør.

Slik ble republikken Irland til.
Men provinsene nord på øya, med protestantisk folkeflertall, ble en del av det Det forente kongedømmet Storbritannia og Nord-Irland, på engelsk forkortet til UK (United Kingdom) eller Britain. Egentlig aksepterte hverken London eller Dublin løsningen fra 1922. Begge sider ville ha kontroll over hele den irske øya.

EU-medlemskapet brakte fred
Da blodbadet endelig tok slutt i 1998 var det, i hvert fall et godt stykke på vei, fordi både Irland og UK (Storbritannia og Nord-Irland) var blitt medlemmer av EU. Behovet for grenser forsvant, og de samme lovene, vedtatt i Brussel, gjaldt overalt. Det ble mulig å inngå en fredsavtale, Belfast-avtalen (Good Friday Agreement). Alle på den irske øya fikk rett til dobbelt statsborgerskap.

Fra slutten av mars 2019 vil EUs yttergrense vil gå mellom Irland og Nord-Irland. Uten en avtale kan det igjen bli grenseposter mellom Irland og Nord-Irland – yndede terrormål før 1998.

Hva vil da skje med Belfast-avtalen?
Når vi nå hører politikere og kommentatorer snakke om «den irske grensen» og «nei til en hard grense mellom Irland og Nord-Irland», er det dette det handler om.

https://www.aftenposten.no/meninger/kommentar/i/KvgPjX/Frykten-for-terror-er-Mays-storste-problem–Ola-Storeng