Frp mistet to av sine mest profilerte statsråder. Ap mistet en nestleder, Unge Høyre en leder, fire stortingsrepresentanter ble fratatt sine verv, og statsministeren unngikk så vidt mistillit – to ganger. 2018 ble ikke helt som andre år i norsk politikk.

– Tenk at jeg skulle gå av med denne seieren i et år der fiskeriministeren og nestlederen i Frp har gått av – fordi han er blitt kjæreste med en iransk miss! sa Knut Arild Hareide.

Det var 6. desember. Snøen lavet ned utenfor Ekeberg-restauranten, og han hadde nettopp gått helt til topps i den uhøytidelige årlige kåringen av årets tabbe eller mest minneverdige politiske hendelse, på julebordet for Stortingets presselosje.

Utmerkelsen fikk han for høstens «politiske selvmordsforsøk» – som ble dekket minutt for minutt av alle landets medier.

Og Hareide har rett: Konkurransen om årets pris var knallhard. For sjelden har ett år budt på flere politiske bruduljer enn nettopp 2018.