Hvordan skille fakta fra meninger? Hva kjennetegner såkalte falske nyheter? Hvorfor lager noen slike saker?

Falske nyheter er nyhetslignende saker som bevisst sprer usannheter, propaganda eller lignende. Slike saker har alltid vært en del av mediebildet, men oppmerksomhet og bevissthet rundt fenomenet har økt – særlig etter 2016 da begrepet ofte dukket opp i den amerikanske valgdebatten.

Falske nyheter ser ofte ut som vanlige nyhetssaker og kan derfor være vanskelig å oppdage. Slike artikler kan inneholde både falsk og ekte informasjon. De som lager og sprer usannheter kan ha politiske motiver eller ha et ønske om å skape informasjons- kaos, få oppmerksomhet eller oppnå økonomisk vinning eller svindel.


Hvordan stole på det du finner på nettet

INTERNETT: Det er ikke alltid lett å vite om det du leser på nettet er riktig. Derfor er det viktig og alltid være kritisk og dobbeltsjekke andre kilder.

Sjekkliste for kildekritikk 

Kan du stole på du det finner på nettet? Her følger noen viktige punkter du bør ha i bakhodet når du er ute og surfer etter fakta og informasjon. Hvordan sjekker du om informasjonen du finner er korrekt?


Fra faktisk.no