I en tid der begrepet «elite» skaper stort engasjement i norsk debatt, er ikke sosiolog Marte Mangset (43) redd for å si at hun har innflytelse.

Marte Mangset (43) mener vi ville fått en sunnere debatt i Norge hvis flere i den øvre
middelklassen og eliten erkjente at de har privilegier.

– Norske eliter har en motstand mot å erkjenne sin posisjon. Det er et sterkt ønske om å tone ned forskjellene i Norge, sier hun. Mangset er sosiolog og har mastergrad og doktorgrad fra det franske eliteuniversitetet Sciences Po i Paris. Hun har bodd syv år i Frankrike og har forsket mye på eliter i Norge, Frankrike og Storbritannia. Nylig skrev hun om det i en kronikk i Aftenposten.

Elitebegrepet er blitt omtalt og debattert i flere norske medier siden nyttår, særlig i Klassekampen, som i romjulen trykket et intervju der gikk Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum gikk til angrep på det han omtalte som en urban og politisk korrekt Oslo-elite.


  • Heller fjelltur enn finkultur for den øvre middelklasse
    Heidi Borud Norges øvre middelklasse ser gjerne på seg selv som folkelig, ifølge en studie.