Vemund Falch og Christian Johnsens sommerjobb er å lage et pokerspill som kan brukes på en kvantedatamaskin. I verden foregår et kappløp for å forstå hva annet maskinene kan brukes til.

– Å, jeg vinner, sier Christian Johnsen idet han tar opp datamaskinen. På skjermen utgjør noen enkle ruter pokerspillet han og Vemund Falch har laget denne sommeren.

Men i motsetning til vanlig Texas Hold’em handler ikke dette spillet om å vinne penger i turneringer på nett. Det handler om å være først ute med å forstå hvordan datamaskiner bygget på kvantemekanikk fungerer.

– Et stort kjøleskap
Du har kanskje hørt om kvantemekanikk, og at det gjelder ganske andre fysiske lover på atomnivå enn i verden rundt oss.

Mens en tennisball vil sprette tilbake når vi kaster den mot en vegg, kan de minste partiklene i kvantefysikken finne på merkelige ting. De kan for eksempel finne på å forsvinne gjennom veggen i stedet, eller være flere steder på en gang. Er det dette som skjer inne i en kvantedatamaskin?

– Ja, det er de samme konseptene, sier Sintef-forsker Franz Fuchs, og begynner å snakke i setninger med ord som «superposition», «entanglement», og andre ubegripelige fenomener.

Poenget er at mens «vanlige» datamaskiner begynner å nærme seg grensene for hvor raske og små de kan bli, er kvantedatamaskiner bare i starten av utviklingen. Foreløpig kan de knapt brukes til noe.

– Det er egentlig bare et veldig stort kjøleskap, spøker Fuchs.

Les hele saken i Aftenposten

Kvantedatamaskinen.pdf