Hele verden leter etter verktøy for å finne potensielle massedrapsmenn. Løsningen kan ligge på dette kontoret i Oslo. Politi og etterretning fra USA og Nederland skal være interesserte i verktøyet som ekstremismeforsker Milan Obaidi ved Universitetet i Oslo har utviklet sammen med svenske og danske kolleger. På et par sekunder analyserer det hat-tekster og manifester.

Angrep. Trussel. Skyld. Hat. Slag. Krig. Ødeleggelse. Drap. Raseri. Kamp. Piss. Skamløs.

Ordene over er hentet fra terrorist-manifester. Nå kan ordene bidra til å sile ut personer som planlegger et angrep, fra dem som «kun» ytrer hat.

Verden over skriver tusenvis av unge, rasende menn på ekstreme nettsteder. De hyller hverandre, inspirerer hverandre – og radikaliseres dag for dag. Til slutt, om de blir rasende nok, setter de kanskje sin store plan ut i verden.

Frem til lørdag var Philip Manshaus bare én av mange. «Det har vært gøy. Vi møtes i Valhall», var noe av det siste han skal ha skrevet på nettet, sammen med en hyllest av terroristen som drepte 51 mennesker i et moskéangrep på New Zealand i mars. Deretter skal han ha drept sin søster og angrepet moskeen i Bærum.

Myndighetenes problem har hittil vært at det er så godt som umulig å sile ut hvilke personer på nettforaene som virkelig er farlige, og hvem som bare babler.

På et kontor i Oslo finnes det nå kanskje en løsning.

Les hele saken i Aftenposten