Samene ble utsatt for maktmisbruk og vold lenge før Kautokeino-opprøret, der både lensmannen og handelsmannen ble drept.

«Fogden sa så til meg: «Fogdens kjentmann skal nå få en dram.» Da rakte fogdens datter meg vinglasset, og da jeg hadde tømt glasset og gitt det tilbake til henne, så satte hun flaska og glasset på bordet, og snudde seg mot meg igjen på gulvet og så på meg og smilte litt.

Da sa fogden til meg: «Nå skal fogdens kjentmann ta å danse med jenta, så han kan være ved godt mot i morgen når han skal kjøre!»

På ferden over Finnmarksvidda en kveld på 1800-tallet skjenket skatteinnkreveren brennevin, insisterte på dans selv om ingen hadde lyst og dengte attpåtil skysskaren dagen derpå da et reinsdyr som skulle dra pulken, var forsvunnet.

Nedlatende oppførsel fra øvrigheten overfor samer er det mange eksempler på i beretningene til Anders Pedersen Bær.

Etter dagens arbeidsøkt som straffange på Akershus festning i Oslo skrev reindriftssamen om alt fra oppvekst og hverdagsliv til møter med myndighetene.

Bær var dømt for å ha deltatt i Kautokeino-opprøret 8. november 1852.

Nå er tekstene som han og medfange Lars Jacobsen Hætta etterlot seg samlet i en ny bok.