Vilde Fastvold pirker i ubehaget ved å forske på andre kulturer. Selv mener hun Universitetet i Oslo har unngått en diskusjon om hvor vanlig det er for unge studenter å ha sex på feltarbeid.

Aftenposten
Bokanmeldelse:
Midt i Vilde Fastvolds (35) debutroman Felt gjentar protagonisten noe hun har hørt utallige ganger av forelesere: «Don’t fuck the natives.»

Det er antropologiens uoffisielle maksime, ifølge forfatteren selv. Men hun mener det også er en grunntanke om antropologens rolle som stadig blir brutt. Det var i hvert fall det hun opplevde da hun selv var masterstudent i 2011.

Hun er nå doktorgradsstudent, men har skrevet en roman hvor hun ønsker å pirke i ubehaget ved den antropologiske metoden. Boken er et forsøk på å vise hvor galt det kan gå når man er blind for sine egne privilegier, selv om man benytter seg av dem til det fulle.

Historien handler om Fam, en ung masterstudent i sosialantropologi. Hun drar på feltarbeid i Martinique. Fam innleder et komplisert forhold til en mann som ikke vil være informant i masteroppgaven hennes. I skjul studerer hun ham likevel.

– Idealet i antropologi er å bli en naturlig del av konteksten du forsker i: at andre nærmest skal glemme at du er forsker. Det kan bli problematisk.